Veera Kolppanen

Veera Kolppanen

Automyyjä – Myynti

Veholainen vuodesta 2018


Tampereen Lielahden myymälässä työskentelevä automyyjämme Veera Kolppanen valittiin Veholla vuoden 2020 timanttisimmaksi asiakaskohtaajaksi. Mikä on hänen salaisuutensa asiakaskontakteissa, jotka myös usein päätyvät 
kaupantekoon? 

VeeraKolppanen1.jfif

Myit vuoden 2020 aikana 124 henkilöautoa, joista yli sata oli uutta. Miten tällaiseen lukuun päästiin? 

"Vaikeaa sanoa. Rakastan työtä, jossa yhdistyvät ihmisten kohtaaminen ja myynti. Jos myymäni tuotteen brändi on kunnossa (niin kuin se Mercedeksen kohdalla todellakin on) ja voin itse luottaa tuotteeseen, näen myynnin melko yksinkertaisena. Tänä päivänä automyynti on koko ajan enemmän asiakaspalvelua: ensin pitää kuunnella asiakasta ja voittaa tämän luottamus, ja jos tämä onnistuu, sitten hän jo usein ostaakin tuotteen minulta. Tärkeää on myös osata alusta asti haarukoida jokaiselle asiakkaalle oikea budjetti: en koe pakolliseksi yrittää myydä ominaisuuksia, joita asiakas ei lopulta autossaan tarvitse. Myynti on ollut minulla verissä jo lapsesta saakka." 

Kerro lisää. Milloin siis aloitit myyntityöt? 

"Äitini oli yrittäjä, ja kuljin hänen mukanaan messuilla ja markkinoilla jo 7-vuotiaasta lähtien. 13-vuotiaana sain korumyyjän paikan ja 18-vuotiaana siirryin ravintola-alalle hommiin. Voisi kai sanoa, että monipuolinen kokemukseni myynnistä, eri aloista ja erilaisista asiakkaista on nykyisessä työssäni valtava rikkaus. Olen myös aina rakastanut autoja ja ollut sillä tavalla erikoinen tapaus, että minussa on pikkutytöstä saakka ollut kaksi puolta: se rämäpäisempi, joka pelaa lätkää ja vaihtaa autonrenkaita ja se herkempi joka rakastaa meikkejä ja korkeita korkoja." 

Olet siis puuhannut autojen parissa pikkutytöstä saakka? 

"Kyllä, ja nykyään kuljen autourheilua harrastavan isäni mukana niin sanottuna tallipäällikkönä kisoissa mukana. Autot ovat yhteinen intohimomme, ja isän harrastuksen kautta pääsen seuraamaan alaa läheltä. Ehkä kilpailen jonain päivänä itsekin." 

Mikä autoissa erityisesti kiehtoo? 

"Monille auto saattaa olla vain kulkuväline paikasta A paikkaan B, mutta itse saan kiksejä siitä, kuinka erilaisilla menopeleillä tämän matkan voikaan tehdä! Autoissa kiehtovat erityisesti niiden tekniset ominaisuudet ja niiden valtavan nopea kehitystahti: miten fiksuja ja monipuolisia autot voivatkaan olla. Tykkään myös erittäin paljon autojen estetiikasta, jota monet Mercedes-kuskit arvostavat." 

Miltä tuntuu työskennellä perinteisesti miesvaltaisella alalla? 

"Viihdyn todella hyvin. Meillä on Lielahdessa hyvä porukka, ja olen saanut kollegoiltani paljon tukea. Koen myös Vehon erittäin suvaitsevaisena työnantajana. On tärkeää osoittaa ammattitaitonsa ja osaamisensa, sekä osata arvostaa itseään olematta kuitenkaan ylimielinen." 

Mikä myymisessä on parasta? 

"Suora asiakaspalaute oman myyntityön onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Suoruus sopii minulle, ja osaan ottaa negatiivisenkin palautteen rakentavasti. Usein onnistun saamaan tyytymättömänkin asiakkaan tyytyväiseksi." 

Minkälaisena näet tulevaisuutesi autoalalla? 

"Olen tullut Veholle jäädäkseni. Haluan kovasti edetä autoalalla ja kehittää tuotetietouttani. Viisikymppisenä toivon jo edenneeni eteenpäin rivimyyjän työstä. Olen valmis tekemään paljon töitä ja toivon tienaavani sen mukaisesti."   

Kolme parasta vinkkiäsi myyntiin? 

1. Jos tulee huonompi myyntikuukausi, älä jää tuleen makaamaan, vaan suhtaudu luottavaisesti tulevaan. Seuraava kuukausi on varmasti jo parempi! 

2. Luota omaan tekemiseesi ja muista että voit arvostaa itseäsi myyjänä olematta ylimielinen. 

3. Ole aina oma aito itsesi. Asiakas aistii, jos yrität olla jotakin muuta. 

Teamtailor

Työnantajamielikuva / Employer Branding Teamtailorilta